Ost- & kexskolan

Med några enkla knep kan du höja smakupplevelsen av ost och kex. Precis som med vin finns det mycket att upptäcka.

Rumstemperatur

Låt osten ligga framme i rumstemperatur någon timme innan den serveras. Då kommer alla smaker till sin rätt.

Sött + salt = sant

Att kombinera sött och salt är ljuvligt. Ostar och kex är ofta salta, medan viner och frukter har sötma.

Frukt

Årstidens bästa ger ett extra tillskott även till ostbrickan. På sommaren kan det vara gott med jordgubbar och körsbär. Päron och sharonfrukt är exempel på två söta favoriter som finns större delen av året.

Nötter

Nötter är mycket gott till kex och ost. Hela eller grovt hackade. Prova t.ex. valnötter, hasselnötter eller pinjenötter.

Äta kanten?

Rent praktiskt håller osten fukten tack vare kanterna och de bör vara kvar när du serverar den. Och de går absolut att äta.

Den mildaste först

Smaklökarna är känsliga och dämpas av starka smaker. Därför bör du servera de mildaste ostarna och tillbehören först. Börja med färskost, hårdost och vitmögelost, fortsätt med getost, tvättad kittost och sist blåmögelost.