Höj smakupplevelsen av ost och kex med några enkelt storslagna tips.
Ost är som bäst i rumstemperatur, det är då alla smaker kommer fram. Ta ut den ur kylen någon timme innan servering eller skär osten i mindre bitar om du inte har tid att vänta på det goda. Då tempereras den snabbare.
Att kombinera de två är alltid en bra idé. Oftast är det sältan i osten och kexet som möter sötman i vin och marmelad. Där någonstans blir man extra förtjust.
Att följa med årstiderna ger ostbrickan smak av sommarens färska jordgubbar och körsbär. På hösten blir den extra söt av päron och sharon.
Och lyft det salta i kex och ost. Extra underbart är det med valnötter, hasselnötter, pinjenötter och mandlar. Rosta dem gärna innan du toppar dem hela eller grovt hackade.
Osten håller fukten tack vare kanterna, så låt dem vara kvar när du serverar den. Det blir också stiligare så. Och vill man äta kanten så går det alldeles utmärkt – ge dig hän.
Och gör det i harmoni med smaklökarna. Börja med färskost, hårdost och vitmögelost som är mildast. Det öppnar upp för intensiteten hos getost och tvättad kittost. Blåmögelostar smakar allra mest och längtas till sist.
När värmen och ljuset tittar fram är det dags att njuta av mildare ostar, som färskost och getost. När mörkret och kylan faller på blir det extra gott med smakrika ostar, som lagrad hårdost och kittost med sötare tillbehör.
Ung och mild ost smakar så mycket mer med en lite snällare dryck, gärna med syra. Äldre och lagrad ost vill ha kraftigare sällskap, med mer styrka och ibland sötma.